Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Volby, důchody a teď nejspíš i reformy. Kde tohle skončí?!“

Tak nějak budou asi znít rozhořčené námitky našich politiků, až Ústavní soud smete horečné reformní úsilí parlamentní většiny v sociální sféře. Z tradičního sídla panovníků českých zemí se pravděpodobně opět ozve poselství Valdštejnskému paláci a Poslanecké sněmovně, které bude vyzývat k umravnění brněnského soudního dvora, jenž si údajně uzurpuje moc, která mu nenáleží: moc zákonodárnou. V médiích se opětovně rozhoří debata o tom, zda Ústavní soud skutečně představuje neoficiální „třetí komoru“ parlamentu, a prostý prací vytížený člověk si chtě nechtě bude muset udělat na věc nějaký názor.

Ústavní soud je jednou z nejdůležitějších institucí našeho demokratického a právního státu. Jeho autorita by měla být autoritou navýsost uctívanou. Jeho rozhodnutí by měla být jediná konečná a definitivně nezpochybnitelná. Nicméně, česká praxe je od těchto předpokladů značně vzdálená. Kdykoli se v Brně učiní definitivní rozhodnutí ve věci, na níž leží nějaký aktuální politický zájem, dochází k veřejné dehonestaci Ústavního soudu ze strany všech, jejichž zájem byl rozhodnutí poškozen. Zpochybňuje se „správnost“ rozhodnutí, hovoří se o nutnosti „zpřesnění“ pozice soudu v ústavním prostoru, nezřídka lze zaslechnout řeči o tom, že brněnský senát rozhoduje proti zájmům země a lidu, nebo dokonce že překračuje své pravomoci a že se tak sám dopouští neústavního jednání. Politici si jednoduše stěžují, že jim Ústavní soud „překáží“ při vládnutí a ve svých výrocích často nedbají elementární úcty, které by justice měla požívat v celé společnosti.

My bychom se však neměli rozčilovat s nimi. Ostatně si myslím, že bychom se v takových případech měli spíš rozčilovat NAD nimi. Ať chceme, nebo nechceme, jsme ve vztahu k nim po většinu času (vlastně po všechen čas mimo volební víkend) de facto poddaní a oni jsou našimi vládci. Motivem, kvůli němuž kdysi vznikly první ústavní texty, bylo právě nakladení překážek vládcům tak, aby poddaní nebyli vystavení jejich zvůli. Jsou dokonce země, kde dnes ústavní normy představují neoddělitelnou součást kultury společnosti. Nepřekročitelné hranice ústavnosti v takových zemích střeží namísto ústavních soudů tradice, zvyky a mravnost, po generace vštěpované od malička každému občanovi rodinou, společností a státními institucemi.

V České republice bohužel nic takového nemáme. Avšak na základě zkušenosti s bezbrannými demokraciemi (především pak ve Výmarské republice) meziválečného období architekti naší Ústavy včlenili do polistopadového českého politického systému instituci, která je schopna nedostatek tradičních ústavních zvyklostí a mravů společnosti z větší části vykompenzovat: Ústavní soud[1]. Ten je obdařen dostatkem pravomocí k tomu, aby za nás a naše svědomí jasně určil nepřekročitelné meze ústavnosti. Když přestane politikům „překážet“, budeme více vystaveni jejich vrtochům.  To, co oni často prezentují jako jasný důkaz nefunkčnosti této instituce, je pro nás občany ve skutečnosti pravým důkazem její kvality.

Když rozhodnul ve prospěch poslance Melčáka a „zrušil“ tak v roce 2008 předčasné volby, postavil jasnou hráz pro změny ústavy „na jedno použití“ a krom toho skutečně veřejně ukázal, že nikdo nesmí být krácen na ústavních právech, i kdyby to mělo být podle ústavní většiny „v zájmu státu“. O čem se však tenkrát hovořilo? Že ústavní soud možná překročil své pravomoci a že by bylo možná vhodné, kdybychom mu „zastřihli“ křidélka. Ne že by krácení ústavních práv nebylo průvodním jevem nedemokratických režimů, jejichž vzniku je Ústavní soud z Ústavy povinován bránit[2], že?

Nebo onehdy, když rozhodl, že „sociální pojištění“ vlastně vůbec nefunguje jako pojištění, a že se český stát tedy dopouští protiústavního jednání, když uvádí terminologií občana v omyl a v možná lichá očekávání při vyměřování starobního důchodu. Mluvilo se o jeho „politickém aktivismu“, což je obzvláště směšné u instituce, která má právo jednat jedině tehdy, pokud je k jednání vyzvána. Skutečností však je, že toto rozhodnutí vyslalo k nám občanům zřetelný (a mediálně tradičně nedoceněný…) signál: „I vy se můžete úspěšně dovolat Ústavy, když si myslíte, že se s vámi jedná proti jejímu duchu!“

A co teď, když jsou v sázce miliardy uspořené na sociálních výdajích? Ústavní soud vládní škrty zruší. Proč? Nikoli proto, že by byly protiústavní. To nejspíš nejsou. Ovšem protiústavní byl téměř určitě způsob jejich přijetí. Ačkoli se nacházíme ještě stále v období, kdy doznívá hospodářská krize, jsem přesvědčen, že žádný z hospodářských důvodů v dané situaci neospravedlnil užití mimořádného prostředku, který Ústava předpokládá pro případ bezprostředního ohrožení země, tj. pro okolnosti, jejichž naléhavost vyžaduje mimořádně rychlou reakci, za normálních okolností ztíženou množstvím procedurálních zdržení. Nebyli jsme zdaleka v situaci, která hrozila státní zkázou či národní pohromou, kdybychom se drželi standardního postupu uloženého Ústavou.

Ústavu nelze ohýbat jak proutek, kdykoli se to hodí někomu, kdo má dostatek moci a najde v ní k tomu prostor. Není přijatelné, aby kdokoli vyhlašoval stavy legislativní nouze jen proto, že neuspěl v doplňovacích volbách a že by to mohlo ODDÁLIT (tedy dokonce ani ne ZNEMOŽNIT) jeho záměry. A Ústavní soud je tím, kdo to za nás, za občany, musí říci. Nejsou to škrty, co je protiústavní, je to zjevná netrpělivost těch, kdo škrtají. Nutná a potřebná omezení sociálních výdajů státu teď nejspíš vejdou v platnost ještě později, než když bylo podle vládní koalice už pozdě.

Každý stát a každá společnost by měly chtít, aby její dosud psaná ústava postupem času přecházela čím dál více v ústavu nepsanou, zvykovou. Jednoduše proto, že takové ústavy potom fungují jaksi samy, bez vynucování, a nikdo je neporušuje. Jak by ale mohlo v České republice k něčemu takovému dojít, když ji naši politici neustále „zkouší“, když neustále hledají prostor, jak naši ústavu obejít? Snad ani nemohlo. Tím důležitější by pro nás prosté občany měl být samotný Ústavní soud. Rozčilujme se nad našimi politiky, kdykoli se naši politici rozčilují nad Ústavním soudem, kdykoli vyjadřují vůči němu despekt, kritiku, nebo dokonce tužby k omezujícím či „zpřesňujícím“ reformám. Jedinou reformou, kterou bychom totiž - coby prostí občané - mohli chtít, je jeho oprávnění k výkladu Ústavy. Aby meze, které svým rozhodováním staví jednání politiků, nebyly takříkajíc ad hoc, nýbrž trvalé. Ovšem i bez ní se rádi obejdeme.

„Ústava je Tvůj Bůh.“ Pamatujte této nadsázky, pane Nečasi, Johne a Schwarzenbergu, ale i Vy, pane Sobotko. Pamatujte ji, ať již bude rozhodnuto jakkoli. A pamatujte ji především do budoucna, ve jménu občanů České republiky. Jinak jako občan této země a váš poddaný na žádnou reformu Ústavního soudu nikdy nepřistoupím.

Jan Mohnert

 

[1] nutno podotknout, že nikterak novou – již Masarykovo Československo znalo instituci ústavního soudu, dokonce spolu s Rakouskem jako první stát na světě.

[2] čl. 9, odst. 2 zák. 1/1993 (tj. Ústavy ČR)

Autor: Jan Mohnert | čtvrtek 10.2.2011 17:45 | karma článku: 15,56 | přečteno: 1325x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Malá lekce z demokracie (nejen) pro karlovarské komunisty

"Demonstrací za odvolání našeho náměstka pro školství popíráte demokracii." Zhruba tímto argumentem se minulý týden pokusili představitelé karlovarské KSČM zabránit uskutečnění demonstrace proti svému náměstkovi hejtmana pro školství, mládež a tělovýchovu Václavu Sloupovi. Karlovarští komunisté se patrně domnívají, že z vítězství ve volbách vyplývá v demokracii pro jednotlivce nebo politickou stranu právo vládnout - proto se jim logicky jeví jakákoli snaha "odstranit" prostřednictvím protestů své zástupce z krajské vlády jako pokus o zvrácení výsledků voleb a tudíž jako popření jednoho ze základních principů demokracie. Taková interpretace (a k ní vázaná argumentace) demokracie ovšem zahrnuje dvě "bohužel": za prvé, je bohužel mylná, a za druhé, v České republice není bohužel omezená pouze na karlovarskou KSČM, nýbrž téměř na každého, kdo se dostane k vládě. Především z druhého důvodu si prohlášení karlovarských komunistů k organizátorům protestu proti jejich náměstku Václavu Sloupovi zasluhuje bližší pozornost, protože - jak se zdá - lidé, kteří se u nás ucházejí o politické úřady, chápou demokracii často (dosti možná účelově) úplně jinak, než jak ve skutečnosti funguje.

26.1.2013 v 8:30 | Karma: 15,77 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Na obranu Güntera Grasse: co opravdu musí býti řečeno!

V konfliktu mezi Palestinci a Židy jsem vždycky fandil Izraeli. Pro člověka ze společnosti stižené mnichovským syndromem je asi cosi přitažlivého na malé zemi, která od roku 1948 vedla celkem čtyři války doslova na život a na smrt, pokaždé s koalicí nepřátel, jejichž převaha alespoň pokud jde o čísla byla natolik zdrcující, že se osamocený ozbrojený odpor jevil jako beznadějný. Kromě toho, arabský, předpluralistický a socialismem říznutý způsob života - ačkoli je jistě velmi pozoruhodný - není můj šálek kávy, takže jeho úspěchy a triumfy obvykle s nadšením nevítám. Přesto nemohu v případě stávajícího všeobecného pohoršení nad básní Güntera Grasse než odsunout své sympatie k Izraeli stranou a postavit se za německého spisovatele, nositele Nobelovy ceny a bývalého příslušníka Waffen SS. Spolu s Grassem totiž stojí na pranýři Evropy i mravní principy, které jsou v základech naší civilizace.

11.4.2012 v 17:20 | Karma: 19,03 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Proč se V. K. mýlí a vyšší vzdělání není jen soukromým statkem

Václav Klaus označil protestující studenty českých vysokých škol za parazity. Budiž, stejně jako on jsem přesvědčen, že drtivá většina z nich nebojuje za akademické svobody, nýbrž že se schovaná za heslem "Vzdělání není byznys!" snaží zachovat možnost honosit se statutem vysokoškoláků a přitom se jen s minimálními finančními náklady několik let víceméně flákat. Studium na českých vysokých školách - ať vám protestující studenti tvrdí co chtějí - je totiž v porovnání s Německem, Británií nebo Spojenými státy výrazně "v pohodě". V tomto smyslu protestující studenti paraziti asi jsou. Přesto s Klausem nemohu souhlasit - jeho zdůvodnění "parazitismu" studentů je totiž jiné, rádoby akademické a fundované a mimochodem špatné.

9.3.2012 v 15:30 | Karma: 36,13 | Přečteno: 4682x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Potvrzeno: Bohatí kradou více než prostí lidé. No jo, ale co s tím?

Server Novinky.cz přinesl zajímavou zprávu: bohatí lžou a kradou mnohem více, než prostý lid.[1] Zdá se, že sociologům z univerzity v kalifornském Berkeley se nyní podařilo postavit obecně rozšířené přesvědčení, že dobří obyčejní lidé jsou vystaveni na milost a nemilost zvůli těch zlých "tam nahoře", na solidní vědecké základy. Co však doopravdy dokázali? Potvrdili snad dnes již poměrně starou domněnku, že dobro a mravnost dřímá jen v "obyčejném člověku" a že ti, kteří stojí společensky i bohatstvím nad ním, jsou zlí a tam, kam se dostali, dostali se jen lhaním, podváděním a okrádáním? Na první pohled se zdá, že ano. [1] http://www.novinky.cz/zena/styl/260466-bohati-a-privilegovani-kradou-vice-nez-prosti-lide-potvrzuji-sociologove.html

1.3.2012 v 9:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Problém ekonomizace pohledu na společnost, problém současné Evropy

Ekonomie má dnes mezi společenskými vědami výsadní postavení, o tom není sporu. Konec konců, je jedinou z nich, za kterou lze získat Nobelovu cenu a názory ekonomických odborníků a akademických ekonomů platí ve společnosti za všeobecně respektovanou interpretaci sociální reality. Piedestál, na který současná společnost ekonomii mezi ostatními neexaktními obory staví, dává každému člověku bez ohledu na jeho profesi možnost pohodlně - skrze noviny, rozhlas, televizi nebo internet - pochopit, co se vlastně kolem nás děje a udělat si na to názor. Luxus, který si tím dopřáváme, má však i odvrácenou, stinnou stránku: dochází k totální ekonomizaci lidského života. A ten v posledku nikdy totálně ekonomický není.

3.2.2012 v 17:40 | Karma: 10,41 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.