Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se V. K. mýlí a vyšší vzdělání není jen soukromým statkem

Václav Klaus označil protestující studenty českých vysokých škol za parazity. Budiž, stejně jako on jsem přesvědčen, že drtivá většina z nich nebojuje za akademické svobody, nýbrž že se schovaná za heslem "Vzdělání není byznys!" snaží zachovat možnost honosit se statutem vysokoškoláků a přitom se jen s minimálními finančními náklady několik let víceméně flákat. Studium na českých vysokých školách - ať vám protestující studenti tvrdí co chtějí - je totiž v porovnání s Německem, Británií nebo Spojenými státy výrazně "v pohodě". V tomto smyslu protestující studenti paraziti asi jsou. Přesto s Klausem nemohu souhlasit - jeho zdůvodnění "parazitismu" studentů je totiž jiné, rádoby akademické a fundované a mimochodem špatné.

V. K. tvrdí, že my studenti parazitujeme na zbytku společnosti tím, že je nás poměrně malé procento populace (v roce 2010 to bylo asi 390 000 osob, což jsou zhruba 4%)[1], studujeme za peníze vybrané v zásadě od drtivé většiny populace a že díky penězům lidí, kteří VŠ nikdy nestudovali a kteří mají v mnoha případech příjmy průměrné až podprůměrné, získáme akademické tituly, jenž nám statisticky vzato zajistí příjmy násobně větší, než měli plátci našich studií. De facto se v této logice obohacujeme na úkor zbytku společnosti a to z nás činí podle Václava Klause parazity. Fundovaněji a ekonomickou hantýrkou V. K. označil vysokoškolské vzdělání za soukromý statek přinášející užitek jen jeho vlastníkovi, pročež je nepřijatelné, aby bylo financováno z veřejných peněz. Studenti mají platit školné, protože ze studia budou mít užitek jen oni sami a nikdo jiný.

Nedovedu dost dobře pochopit, jak realizátor kuponové privatizace, čtenář Hayeka a jeden z největších zastánců neoklasické rakouské ekonomie v České republice mohl popřít teorém, na němž stojí ekonomie již od dob Adama Smithe:

"Individuální egoismus je ku prospěchu celku."

Tato klasická morálně-filosofická utilitární poučka nám totiž říká, že sobecké úsilí o dosažení co největšího dobra pro sebe sama vede k navýšení dobra v celé společnosti. Studenti - ačkoli za peníze druhých - studují, aby se v budoucnu měli co nejlépe. To je klasický příklad individuálního egoismu. Jenomže ten je, jak tvrdil Adam Smith, nejen ku prospěchu osobnímu, ale celé společnosti. Z prezidentovy argumentace vyplývá, že studenti zatěžují celou společnost negativní externalitou - neuvědomují si to, ale tím, že studují za veřejné peníze, škodí ekonomicky celé společnosti.

To může být (a nejspíš i je) pravda, ale jedná se pouze o jednu stranu mince. Vedle negativních externalit studntského individuálního egoismu, to jest vysokoškolského studia "zdarma", je možné zcela jistě najít mnoho externalit pozitivních. Svým sobectvím při honbě za diplomem nevědomky společnosti nejen škodí, ale rovněž prospívají. Za takovou pozitivní externalitu studenta ekonomie přece je možné považovat fakt, že po skončení studia díky svému vzdělání s mnohem větší pravděpodobností založí vlastní živnost, díky které několik lidí získá práci. Nebo že nastoupí jako manažer nebo účetní do již zavedené firmy a tam natolik zlepší hospodaření, že firma nebude muset propouštět. I vystudovaný právník - založí-li si advokátní kancelář - bude moci při vlastní honbě za bohatstvím dát práci i jiným lidem. Strojař může navrhnout stroj, jehož výroba přinese práci stovkám lidí. Historik napíše knihu, jejíž vydání dá práci lidem od grafického zpracování po tisk. O pozitivních externalitách studentů medicíny nemluvě. Navíc, všichni statisticky lépe honorovaní vysokoškolští absolventi pravděpodobně odvedou do sociálního systému za svůj produktivní život (a ten bývá - opět statisticky - delší, než u ne-vysokoškoláků) mnohem větší sumu peněz, než zbylí členové společnosti a budou tak mnohem více "solidární", než lidé s maturitou, výučním listem či základním vzděláním (tím však nechci říct, že lidé s nižším vzděláním jsou z principu neúspěšní, často tomu bývá i naopak!)

V. K. tvrdí, že studenti jsou paraziti. Já tvrdím, že nejsou. Aby někdo mohl být parazit, musí svému "hostiteli" nutně jen škodit: ex definitione se totiž jedná o vztah jednostranně prospěšný. Sobecká činnost parazita musí produkovat výlučně negativní externality. V případě, kdy je výsledkem jeho činnosti i nějaké pozitivum, nejedná se již o parazitismus, nýbrž o vztah větší či menší symbiózy - vztahu oboustranně prospěšného.

Jsem dalek tvrdit, že současný vztah české společnosti (zejména té ekonomicky aktivní části) a její studující mládeže je vyhovující a morálně nebo ekonomicky vzato v  pořádku. Ani mně - stejně jako Klausovi - se naše vysoké školství tak, jak je, nelíbí. Školné s radostí uvítám, ačkoli v něm osobně nevidím jedinou možnou cestu, jak problémy vysokých škol vyřešit. Žádné ze studentských demonstrací jsem se neúčastnil a k celému tomu humbuku ze strany studentů chovám značný despekt. Ale co odmítám je, aby mne kdokoli - i prezident republiky - nazýval parazitem, aniž by pro takové tvrzení měl neprůstřelný argument.

Čeští studenti mohou být parazity proto, že jsou často leniví flákači užívající si výhody studentského života a hledající cesty, jak s co nejmenším nasazením zvládnout i to chabé množství povinností, které jim české vysoké školy (v porovnání se Západem) ukládají. Často dokonce zvládají studovat paralelně dva obory a k tomu celkem pohodlně pracovat. Ale rozhodně z nich nedělá parazity sám o sobě fakt, že studují v systému veřejného vysokého školství a neplatí školné, jak tvrdí Václav Klaus.

[1]http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/c5cfebca9de6e905c125723a004180a6/6dbf02a9a1330365c12576bf00534ba8/$FILE/1_VS_studenti_celkem_11.pdf

Autor: Jan Mohnert | pátek 9.3.2012 15:30 | karma článku: 36,13 | přečteno: 4682x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Malá lekce z demokracie (nejen) pro karlovarské komunisty

"Demonstrací za odvolání našeho náměstka pro školství popíráte demokracii." Zhruba tímto argumentem se minulý týden pokusili představitelé karlovarské KSČM zabránit uskutečnění demonstrace proti svému náměstkovi hejtmana pro školství, mládež a tělovýchovu Václavu Sloupovi. Karlovarští komunisté se patrně domnívají, že z vítězství ve volbách vyplývá v demokracii pro jednotlivce nebo politickou stranu právo vládnout - proto se jim logicky jeví jakákoli snaha "odstranit" prostřednictvím protestů své zástupce z krajské vlády jako pokus o zvrácení výsledků voleb a tudíž jako popření jednoho ze základních principů demokracie. Taková interpretace (a k ní vázaná argumentace) demokracie ovšem zahrnuje dvě "bohužel": za prvé, je bohužel mylná, a za druhé, v České republice není bohužel omezená pouze na karlovarskou KSČM, nýbrž téměř na každého, kdo se dostane k vládě. Především z druhého důvodu si prohlášení karlovarských komunistů k organizátorům protestu proti jejich náměstku Václavu Sloupovi zasluhuje bližší pozornost, protože - jak se zdá - lidé, kteří se u nás ucházejí o politické úřady, chápou demokracii často (dosti možná účelově) úplně jinak, než jak ve skutečnosti funguje.

26.1.2013 v 8:30 | Karma: 15,77 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Na obranu Güntera Grasse: co opravdu musí býti řečeno!

V konfliktu mezi Palestinci a Židy jsem vždycky fandil Izraeli. Pro člověka ze společnosti stižené mnichovským syndromem je asi cosi přitažlivého na malé zemi, která od roku 1948 vedla celkem čtyři války doslova na život a na smrt, pokaždé s koalicí nepřátel, jejichž převaha alespoň pokud jde o čísla byla natolik zdrcující, že se osamocený ozbrojený odpor jevil jako beznadějný. Kromě toho, arabský, předpluralistický a socialismem říznutý způsob života - ačkoli je jistě velmi pozoruhodný - není můj šálek kávy, takže jeho úspěchy a triumfy obvykle s nadšením nevítám. Přesto nemohu v případě stávajícího všeobecného pohoršení nad básní Güntera Grasse než odsunout své sympatie k Izraeli stranou a postavit se za německého spisovatele, nositele Nobelovy ceny a bývalého příslušníka Waffen SS. Spolu s Grassem totiž stojí na pranýři Evropy i mravní principy, které jsou v základech naší civilizace.

11.4.2012 v 17:20 | Karma: 19,03 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Potvrzeno: Bohatí kradou více než prostí lidé. No jo, ale co s tím?

Server Novinky.cz přinesl zajímavou zprávu: bohatí lžou a kradou mnohem více, než prostý lid.[1] Zdá se, že sociologům z univerzity v kalifornském Berkeley se nyní podařilo postavit obecně rozšířené přesvědčení, že dobří obyčejní lidé jsou vystaveni na milost a nemilost zvůli těch zlých "tam nahoře", na solidní vědecké základy. Co však doopravdy dokázali? Potvrdili snad dnes již poměrně starou domněnku, že dobro a mravnost dřímá jen v "obyčejném člověku" a že ti, kteří stojí společensky i bohatstvím nad ním, jsou zlí a tam, kam se dostali, dostali se jen lhaním, podváděním a okrádáním? Na první pohled se zdá, že ano. [1] http://www.novinky.cz/zena/styl/260466-bohati-a-privilegovani-kradou-vice-nez-prosti-lide-potvrzuji-sociologove.html

1.3.2012 v 9:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Problém ekonomizace pohledu na společnost, problém současné Evropy

Ekonomie má dnes mezi společenskými vědami výsadní postavení, o tom není sporu. Konec konců, je jedinou z nich, za kterou lze získat Nobelovu cenu a názory ekonomických odborníků a akademických ekonomů platí ve společnosti za všeobecně respektovanou interpretaci sociální reality. Piedestál, na který současná společnost ekonomii mezi ostatními neexaktními obory staví, dává každému člověku bez ohledu na jeho profesi možnost pohodlně - skrze noviny, rozhlas, televizi nebo internet - pochopit, co se vlastně kolem nás děje a udělat si na to názor. Luxus, který si tím dopřáváme, má však i odvrácenou, stinnou stránku: dochází k totální ekonomizaci lidského života. A ten v posledku nikdy totálně ekonomický není.

3.2.2012 v 17:40 | Karma: 10,41 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ekonomika

Jan Mohnert

Dluhová krize a krize zdravého rozumu

Americký bankovní sektor od poloviny 90. let ve velkém poskytoval hypoteční úvěry lidem, u nichž neexistovala záruka, že je budou schopni zaplatit. Bezprostředním důvodem pro takové "chování" bank byl fakt, že hypotéky byly kryty nemovitostmi, jejichž ceny neustále rostly, takže vznikl dojem, že není možné prodělat: buďto banka vydělá na úrocích z půjček, nebo prodejem zabavených nemovitostí. Že to byl skutečně jen dojem a že trh s nemovitostmi byla jen bublina se začalo ukazovat ve chvíli, kdy skutečně velké procento amerických dlužníků přestalo hypotéky splácet a banky začaly ve velkém zabavovat nemovitosti s vidinou výnosů z jejich prodeje.

24.1.2012 v 22:50 | Karma: 17,91 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.