Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kvetuska55

25. 1. 2011 18:16
Ahoj studente,

mám ráda tvoje blogy,i když ne vždy s tebou souhlasím.To je však spíš generační problém.V případě alkohol a děti je holý nesmysl přenášet odpovědnost na provozovatale náleven,ale dám ti jeden příklad.Můj vnuk,student Gymnázia šel z tanečních s kamarády do hospody,která je ve stejném domě.Všichni v obleku,pod krkem motýla, tedy na první pohled mladiství do18 let.Dali si každý dvě piva,před hospodou se servali a kluk skončil v nemocnici.Podotýkám, že jinak je to docela normální kluk a nikdy s ním nebyly větší problémy.Takový hospodský,který natočí dvacet piv pro deset kluků jen proto,že je to prima kšeft,by zasloužil zákaz podnikání,protože to dělá vědomě a pravidelně.Pokud se týká dnešní výchovy v rodině,to je téma na diplomovou práci.Víš,demokracie je hezká věc,ale dítě nemůžeš vychovávat demokraticky diskuzí. Řeknu to tvrdě,ale dítě musí vyrůstat "na periferii" rodiny,tj.táta+máma,pak dlouho nic a potom teprve dítě.Poradní hlas bude mít až se bude podílet na chodu rodiny i materiálně.

0 0
možnosti

Kvetuska55

25. 1. 2011 18:21
Re: Ahoj studente,

Po roce 90 se naše společnost změnila a podle mě k horšímu.Konzumní způsob života,míchání mužských a ženských rolí,nuklearizace rodiny jsou prvotní příčiny všech patologických jevů,včetně drog,alkoholismu a šikany ve školách.Rodiče v honbě za ziskem zanedbávají výchovu a nahrazují ji penězi.Naše generace by zkrátka na to pivo ani neměla.Šmahem jsme odsoudili všechno,co bylo před revolucí.Nedávno jsem v televizi viděla pořad Retro o Svazarmu.Modeláři,letci,potápěči.Stát dával tehdy na provoz těchto dětských aktivit v přepočtu na dnešní kupní sílu ročně 4 miliardy korun a například můj syn se nakonec stal profesionálním potápěčem a živí se tím dodnes.Takže jestli má stát do něčeho rejpat,pak jedině do těch, u kterých končí dotace,původně určené na mimoškolní aktivity mládeže. A to je teď na vás, kteří budete svobodní, vzdělaní a doufám, že také moudří.

0 0
možnosti

josefm

24. 1. 2011 16:49
Jane Mohnerte,

mám pocit, že vaše přemýšlení směrem k odpovědnosti rodiny je správné.

Ale opomíjíte věc, dle mého, tu nejdůležitější. A sice "statut" samotného alkoholu.

Obecně tolerovaná droga, která má neobyčejně destruktivní účinky, návyk v dětském věku vzniká velice rychle, mohl bych pokračovat.

Na straně druhé nezanedbatelný přínos do státní kasy z prodeje alkoholu. Tedy dvě skutečnosti, které jdou proti sobě.

Jak chcete v rodině vysvětlit potomkům, že něco, co se běžně prodává a konzumuje, na co reklama vydává balíky peněz, je špatné?

0 0
možnosti

JMNT

24. 1. 2011 17:42
Re: Jane Mohnerte,

Alkohol není démon. Musíme se smířit s tím, že je legitimní součástí dospělého společenského života. Není třeba v rodině vysvětlovat, že alkohol je špatný. Je třeba v rodině vysvětlit, jak fatální mohou být následky jeho konzumace a na základě toho vést děti k zodpovědnosti v jeho užívání. Mimo to je nade vše důležité, aby se v rodině (a to je primárně otázka mravního postoje rodičů) udržovalo povědomí o tom, že před 18tým rokem života je pití alkoholu nevhodné a špatné, aby puberťák, který pije, měl neustále na paměti, že dělá něco špatného. Není třeba odsuzovat a tabuizovat pití alkoholu. Je třeba v rodině tabuizovat opíjení se. Na plech opilý v každém věku musí být vždy předmětem všeobecného posměchu, nikdy ale obdivu. Toť můj názor...ostatně, tím, myslím, jsem obsáhl i ten Váš (jistě správný) argument o národohospodářské úloze alkoholu.

0 0
možnosti

sucharda

24. 1. 2011 16:35
Za alkohol u dětí...

...musí dostat paletu rodiče a taky ten kdo prokazatelně nalejvá....a co kouření.

Je do 18 u dětí zakázáno,trafikanti prodávají včetně kusovek,za školou se hulí

marijánka,škola to ví a dělá ,že nevidí,a proč mohou mladí do hospod a disko,

kde se kouří? Tak to tedy rozlousněte,souidruzi...

0 0
možnosti

JMNT

24. 1. 2011 16:46
Re: Za alkohol u dětí...

Ten, kdo prokazatelně nalejvá, přesně tak. To je porušení zákona. Ale mít v podniku prokazatelně nalitého teenagera? To je problém majitele pouze potud, pokud ho nalil on. A že je to dítě nalité, to je především zodpovědnost jeho rodičů. Mariuhana? Cigarety? Především benevolence a příliš nezájmu o život dětí na straně rodiny je na vině především. Co může škola dělat? Učitelka řekne "Váš syn hulí trávu za školou" a rodič řekne " Za školou? Tak co je Vám po tom?". A tím řešení ze strany školy končí. A v případě cigaret tím více, protože to rodič mávne rukou úplně - kouří přece každý druhý, tak proč by můj 15ti-letý synek ne?

0 0
možnosti

sucharda

24. 1. 2011 16:31
Za alkohol u dětí musí

0 0
možnosti

SYETEY-KOTZOUR

24. 1. 2011 15:19
souhlas

R^

0 0
možnosti

ippokorny

24. 1. 2011 15:18
Jinde to bez problémů funguje,

pokud najdou v hospodě opilé děti, přijde majitel o licenci. Jaký s tím máte problém? P.P:

0 0
možnosti

JMNT

24. 1. 2011 16:28
Re: Jinde to bez problémů funguje,

Mám problém s tím, že to vyřeší akorát přítomnost mladistvých v barech, což se ve statistikách bude hezky vyjímat, ale nevyřeší to v žádném případě konzumaci alkoholu mladistvými jako takovou: ta se akorát přesune někam, kde je statisticky nesledovatelná. Jediný efekt bude, že spoustu lidí přijde o obživu, protože přítomnost mladistvých na diskotékách je neuhlídatelná. Domnívám se, že cílem vlády by mělo být, aby mladí lidé pili méně alkoholu, a nikoliv aby jich policie v barech pochytala méně. "Zavřít kohoutek" je totiž nepřinutí přestat pít. To jedině pozitivní vliv výchovy v rodině a ve školách. Jenže to je práce na desetiletí, bez rychle vykazatelných výsledků.

0 0
možnosti

Ježikača

24. 1. 2011 13:58
podle fotky

jste právě tak maldý, že nemůžete mít děti v tom rizikovém věku a možná chcete vypadat dospěleji, takže si "nevzpomínáte" na sebe, případně své přátele. jistěže má rodina naprosto stěžejní roli v tom, jak přistupuje mládež ke konzumaci alkoholu, ale obsluha v občerstvovnách je zainteresována naprosto správně. jedině tak si rozmyslí prodat těmhle větším dětem pití v místě, i přes ulici. a já neznám mnoho takových, kteří by to v mládí nezkusili, přestože jsou z nich dnes velmi konzervativní otcové a matky. je to sport sám o sobě, další možnost, jak "vyhrát" nad dospělými. a pro obsluhu zisk.  hledat morální přístup u dospělých hospodských je naivní. nemají-li nalévat a podporovat pití mládeže ve svých provozovnách, musí být finančně postihováni. nic jiného jim v tom nezabrání. myslím si ale, že by měli být postihováni i za dospělé obtížné opilce, pokud je v podniku trpí a dál jim nalévají.

0 0
možnosti

JMNT

24. 1. 2011 16:40
Re: podle fotky

Je mi 22 let a myslím, že k tomu, že jsme v "mládí" (chápu, že u mě to působí dost směšně) pili všichni. Nic to ale nemění na tom, že negativní postoj mých rodičů k pití alkoholu a flámování, především pak hrozba potrestání, kdyby na to přišli, moje teenagerské experimenty s alkoholem držely v jistých hranicích. A na tom nevidím nic špatného. Jistěže to je od rodičů takřka vždy pokrytecké, ale já tohle pokrytectví schvaluji. Můj známý je provozovatelem diskotéky a věřte mi, absolutně nepovažuje za normální, že má v podniku v pátek i v sobotu do 3 hodin do rána početnou skupinu zákazníků s věkovým rozmezím 14-16 let. A to jim "nenalévá" - oni to stihnou ještě předtím, než přijdou a láhev vodky do džusu (který si mohou legálně koupit) v kabelkách dívek je prakticky nemožné podchytit. Takové děti jednak nemají v hospodách co dělat, a jednak nemají pít. Ani jedno ovšem není zodpovědnost majitele hospody, nýbrž rodičů. Vyhazovat dospělé opilce? To smí ze zákona jen policie a je to dobře.

0 0
možnosti

Pepan A2

24. 1. 2011 13:23
Plně souhlasím.

Každý rodič by měl vědět, kde se pohybuje jeho nezletilá ratolest a jak se chová. A pokud se tato ratolest chová nepřístojně, v prvé řadě by za to měl rodič nést odpovědnost.

0 0
možnosti

českej.venkovan

24. 1. 2011 10:11
..ano...a za blbé děti může škola....

..co se vám na to nelíbí...???;-)

0 0
možnosti

Milrena

24. 1. 2011 10:08
Máte

pravdu a karmu! :-):-):-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS