Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

abel

6. 2. 2012 13:17
ekonomové

Miluju ty amatéry, co tady píšou příspěvky o ekonomii, aniž by o ní měli hlubší povědomí.

0 0
možnosti

JMNT

6. 2. 2012 15:53
Re: ekonomové

těžko říct, jestli to bylo adresovaný mně, nebo diskutérům ;-D

0 0
možnosti

Latalik

4. 2. 2012 22:50
Sranda je...

...že dnes už jsem tak vyškolený, že z pouhého nadpisu článku poznám, že autorem je politolog, nebo sociolog:).

0 0
možnosti

JMNT

5. 2. 2012 14:34
Re: Sranda je...

No jo, co naděláte... jsem sice politolog, ale snažím se samostudiem z ekonomie pochytit, co se dá, protože ekonomii mám jako vědu ve značné úctě. Nicméně mám díky profesi ke spoustě věcí poněkud jinou perspektivu pohledu (ani ne tak jinou, jako spíš rozšířenou - protože jsem přesvědčením konzervativní až reakční pravičák s nezlomnou vírou ve schopnosti volného trhu). Čili mi nešlo o to, abych buzeroval ekonomii jako takovou, jako spíš uzavřenost jednotlivých společenskovědních disciplín, které se snaží si vzájemně konkurovat, namísto aby spolupracovaly. Z toho jsou jenom problémy...J. M.

0 0
možnosti

repanak

3. 2. 2012 21:03
Bohužel lidé typu Paeris Kiran

řídí tento stát a proto to také jde do Prčic. Mají naprosto chybné uvažování - Švédská IKEA , i když platí daně jinde, žije z myšlenek, ale dřevěná, resp. dřevotřísková výroba probíhá v Polsku i jinde ve světě (v ČR nula pro IKEu). Zrovna tak Finové už dávno vzdali tlačit export papíru do sovětského prostoru, protože to není efektivní. Skandinávie mimo Norska nestojí na vývozu surovin, tak jako my v minulosti jsme vozili lesy nastojato na Západ a čím více práce jsme do surovin vložili, tím do s tehdejším "RU" šlo z kopce. Sociální stát je jistě nutné reformovat, dnešní generace ani v Německu si těchto výdobytků neváží jako ta poválečná, ale "zrušit" nikoliv.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

3. 2. 2012 22:00
Re: Bohužel lidé typu Paeris Kiran

Děláte jako by to dřevo byla jediná jejich surovina. Není, je to jen modelový příklad. Švédsko také exportuje železnou rudu a zároveň výrobky z oceli a železa.

Ano neprodávají lesy na stojato... ale prodávají je zpracované a za víc... to ano. Ale pořád jedou z vlastních surovin. Kdyby to měli nakoupit, zpracovat a pak zase prodat zdaleka by na tom tak dobře jako dnes nebyly.

Principiálně ta ekonomika má k dispozici víc zdrojů než my. A my je nemáme jak získat. Protože, lidově řešeno, pod republikou je prd. Jsme závislí jenom na tom co koupíme a zpracujeme. (A to umí 3/4 planety levněji a často lépe)

0 0
možnosti

MacX

3. 2. 2012 18:15
Mainstreamová ekonomie je totiž ideologie jako každá jiná

Problém s ekonomy už začíná u věty, kterou u nich správně předpokládáte: "Řecko je kvůli velikosti svého sociálního státu tak zadlužené, že už mu nikdo dál nechce půjčit."

Potíž je v tom, že velikost řeckého sociálního státu je zhruba v EU průměrná, jak snadno zjistíte z tabulek Eurostatu: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/General_government_expenditure_statistics

Jde o to, že ekonomové se nenamáhají zjišťovat si data a místo toho papouškují učebnicové poučky své "všeplatné" vědy. Jinak by totiž nedávalo smysl, proč je tak masivně zadlužený průměrně velký řecký sociální stát, když o dost větší dánský nebo švédský nemá velké problémy.

Ekonomie se tak odhaluje nikoliv jako věda, ale jako banální ideologie, která si s fakty nedělá těžkou hlavu.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

3. 2. 2012 19:48
Re: Mainstreamová ekonomie je totiž ideologie jako každá jiná

Vyšší příjmy ekonomiky. Ale i v té Skandinávii to zařčíná být problém. V podstatě jsou ty sociální systémy placeny exportem surovin. Ale ty řecko nemá takže jediný způsob jak si to může Řecko dovolit je dluh.

Aby "sociální stát" mohl dlouhodobě fungovat musí být jenom tak velký kolik se vybere na daních. To v Řecku prostě není. Skandinávské zdroje v ČR nemáme a nikdy mít nebudeme (surovinové zdroje na vývoz prostě nemáme) takže prostě nemůžeme mít jejich sociální systém.

Řekové se taky brzo budou muset spokojit se sociálním systémem odpovídajícím jejich ekonomickému výkonu a ještě při tom splácet dluhy z doby kdy si žili nad poměry. (Což v reálu bude znamenat žádný sociální stát).

Ani německý sociální systém nezvládá existovat bez dluhů. (taky by ho museli snížit aby fungovali nezadlužení)

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.