Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bernard_Gui

19. 4. 2010 13:15
Socialni stat vytvorila cirkev

castecne uz ve vrcholnem  stredoveku a temer  dokonaly - idealni- stat vytvorili jezuite v Paraguay v 17.stoleti /tzv. indiansko - jezuitske staty/. Ty byly znicene zednari a liberaly  ( markyz de Pombal) po krvave valce .

viz napr. Krizova - Idealni mesta v divocine , LN Praha 2007.

Jinak vicemene souhlas, dnesni levice je ve sve podstate naprosto asocialni, ovsem stejne tak liberalova a al TOP 09

R^

0 0
možnosti

Jiri Kram

19. 4. 2010 11:03
doplneni

Mozna by vsak chtelo doplnit neco k tomu Prusku, ktere je primym predchudcem Nemecka, nicmene jeho existence byla zalozena na expanzivni politice, kterou jeden z jejich velkych vojevudcu von Klausewitz oznacil jako "valka je pokracovani diplomacie jinymi prostredky". Toto dale rozvinul kancler Otto von Bismark, ktery hlasal politiku "mit eisen und blut". Jez vedla k neustale expanzi Pruska, nejen sjednocovanim germanskych mestskych statu, ale i napriklad pokusy ovladnout Cechy resp Rakousko Uhersko.  To co tvorilo uspech pruskych armad byl, prave socialni stat, ktery umoznoval lepe motivovat vojaky, aby radeji bojovali za vlast (jistoty svych rodin doma), a podileli se s vetsim nadesnim na budovani zbrani a zasob pro armadu (jisoty pro delniky). Na tento princip navazal znovu i Hitler, ktery take vedel, ze spokojeny vojak co ma co ztratit lepe bojuje, nez chudy co nema o co prijit.  

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

19. 4. 2010 10:17
černobílé vidění

Rozdělování na pravici a levici je výsledkem priopaganodou zkresleného pohledu na svět. Vždy je dobré ptát se Que Bono? Sociální systém je výhodný pro dvě skupiny obyvatel. Pro ty největší boháče a pro neschopné. Celé to financují běžní pracující. V tomto směru lze rozvinout úvahu autora. Vládnoucí oligarchie vymyslela přenesení odpovědnosti za život otroků na ně samé. Úspěšným podnikatelům sociální systém nevadí, už dávno vyrábějí v Číně, a ze zisků se žádné sociální výdaje neplatí. Zaplatit to musí ti, kteří pracují, a to vždycky. Z vyššího nadhledu je význam sociálně slabých a bohatých rentiérů stejný. Nemusejí nic dělat a stačí jim uplatňovat nárok. Jedni uplatní nárok na úrok z kapitálu (z titulu vlastnictví) jiní uplatňují nárok na sociální péči (z titulu vlůastní existence). Ti co pracují živí všechny.

0 0
možnosti

JMNT

19. 4. 2010 10:48
Re: černobílé vidění

Jsou různé formy revoluce a různý nepřítel. Víte, co to znamená "kulak"? Určitě ano. A myslíte, že nemá - coby rolník-podnikatel - co ztratit? Ani nemusel být extrémně bohatý. Stačilo, aby byl bohatší než jiní, a byl okamžitě nepřítelem. Vy také vidíte černobíle - ti pracující, versus ti nepracující (jedno proč). Ale tak to mého názoru není.  I dílčím úspěchem se řadíte k nějaké nižší elitě a máte zájem svůj úspěch bránit a chránit. Opravdu svět nedělím jen na pravici a levici (to jako začínající politolog ani nemohu), ale pro potřeby mé úvahy to je vyhovující zjednodušení nevyžadující další vysvětlení. A co si budeme povídat - lidé radši kratší stručný text, než rozsýhlou práci...

0 0
možnosti

Deleter

19. 4. 2010 10:16
Mno,

problémů je pár. Tzv. sociální stát je a bude neustále cílem různých dojičů, obrana proti nim je drahá a diskutabilně efektivní. To je situace, kdy osoba A rozhoduje o penězích osoby B pro osobu C.

Navíc, ať bohatí dávají, kolik chtějí, pro některé to bude vždycky málo.

0 0
možnosti

JMNT

19. 4. 2010 10:38
Re: Mno,

To nepopírám. Ale je v zájmu elit (bohatých), aby těch "držkatých" bylo co nejméně. A úkolem elit by mělo být, aby byl systém neustále zefektivňován (zlevňován). Nakonec, jedná se o jejich peníze...

0 0
možnosti

Deleter

19. 4. 2010 9:45
Cituji z diskuse

>>>To, že podnikatel vytváří práci a proto si zaslouží většinový podíl na zisku, je oblíbený argument rádobypodnikatelů a voličů ODS. Dobrý řemeslník se skutečně obejde bez zaměstnavatele, což je vidět na "melouchaření". <<<

--

Výtečně. Bohužel neznám příliš mnoho řemeslníků, kteří mají k dispozici například železné doly, vysoké pece, uhelné sloje, válcovací stolice, ropné rafinerie či třeba jen blbou pilu (jako zařízení na zpracování stromů). Přestože prakticky všichni řemeslníci výše uvedené při své činnosti používají. Takže tu cítím jakýsi rozpor.

0 0
možnosti

Tecumtha

19. 4. 2010 9:17
díky za velmi dobře a poučně napsaný článek

karmaR^

0 0
možnosti

pepca.cyrany

19. 4. 2010 8:33
A tak to jo

Nedávno jsem koukal na dokument o pravlcích.  Předchůdcích dnešních vlků. Vědci objevili kdesi v USA asfaltové jezírko, kde bylo „pohřebeno“ a  konzervováno mnoho kosterních pozůstatků   prehistorických živočichů, mimo jiné i kosti zmíněných pravlků. Mnoho z nich mělo na kostře viditelné známky zranění z lovů velkých zvířat bizonů atd. Vědci si neumí vysvětlit,   proč  pravlk  lovil zrovna tahle velká zvířata a nevybral si raděj menší  druhy . Proč to vlastně píšu?  Při lovu docházelo díky velikosti a síle lovených kusů k mnoha zraněním. Pozoruhodné je , že to jsou  zranění, která nesla známky několikaměsíčního i delšího   procesů hojení. Jak je to možné ? Vždyť  šlo mnohokrát  o vážné poranění lebky, páteře od kopu či úderu rohy. Jak  je možné , že přežil ,když nebyl schopný v drsném a nemilosrdném světě pravěku lovit ? Badatelé se domnívají, že ostatní vlci se o potravu se zraněnými dělili.

0 0
možnosti

pepca.cyrany

19. 4. 2010 8:33
Re: A tak to jo

Model sociálního chování, který nemá racionální jádro(mnohokrát zraněný pravlk stejně nakonec pošel) a přesto se tak pravděpodobně dělo. I my  děláme iracionální kroky, které mohou mít  pro nás zatím utajený, ale důležitý smysl.

0 0
možnosti

bagatella

19. 4. 2010 8:32
Je nutno volit ODS

jedinou stranu která zatočí s nezaměstnanými , kteří se ne vlastní vinou ,  dostali do tíživé životní situace . To by tak hrálo , aby ti kterým ODS zařídila , že nemusí chodit do práce po ní ještě chtěli nějaké peníze . Naše politika je taková , že pokud děláš - peníze z větší části odevzdáš nám a pokud neděláš tak se starej sám o sebe .

To je dobrá politika . Tak to má být . AŤ žije ODS , jediná volitelná strana .

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

19. 4. 2010 7:53
jeden drobny problem ...

cela vas elaborat stoji na tom, ze ti "neuspesni" maji jakesi "pravo" na to, aby sli a tem uspesnejsim ten jejich majetek prachsproste ukradli a ty uspesne povesili na nejblizsi kandelabr ... nikolivek, zadne podobne "pravo" ti neuspesni nemaji, a pokud se takovym zpusobem presto chovaji, je treba proti takovemu chovani zakrocit za pouziti patricne sily.

mimochodem, hlavni pilir levicove politiky, tedy "vy, burzousti, kapitalisti a zaprodanci vrahu z volstrytu, koukejte na nas, hodne a nemajetne levicaky, platit dost hodne, nebo vas zitra povesime na nejblizsi kandelabr" ma proklate blizko k paragrafu 175 tz, konkretne pak citaci "(1) Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitým trestem. Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá -li čin uvedený v odstvaci 1 jako člen organizované skupiny".

0 0
možnosti

pepca.cyrany

19. 4. 2010 8:03
Re: jeden drobny problem ...

Obávám se , že o tom ten článek úplně nebyl.

0 0
možnosti

Dennys

19. 4. 2010 7:33
Udlejte si v tom na seminari jasno

Samozrejme, ze zaklady socialniho stastu polozil kancler von Bismarck (penze, zdravotni dan,..), ale cisarske Nemecko nebylo v zadnem pripade socialnim statem. Nevyhnulo se ani povalecnym revolucim a nepokojum - Berlin, Bavorska republika rad,... poradek nebyl nastolen zavedenim socialniho statu, ale Reichswehrem a Stehlhelmem.:-) V Britanii byly nepokoje potlaceny  podobne prostrednictvim represivnich slozek. Pokud pokladate nacionalni socialismus za levicovou ideologii (na rozdil od bolseviku mi tam chybi napr. spolecenske vlastnictvi vyrobnich prostredku), tak skutecnym zakladatelem socialniho statu byla NSDAP - "bezplatne" zdravotnictvi na zaklade zdravotni dane, pridavky na deti, "Kitas" zdarma,...

0 0
možnosti

Dennys

19. 4. 2010 7:36
Udlejte si v tom na seminari jasno 2

Po valce nebylo v zap. Nemecku vubec jasne, jakou cestou se vydat - verejnost tihla doleve, vzpominky na hospodarskou krizi a, valku,... byly jeste zive a tri ctvrtiny obyvatel si praly jakousi formu socialismu, nikoliv kapitalismus predvalecneho typu. Navic existence vychodniho bloku za humny ....... Tak prisel Erhard a CDU-CSU s oprasenou myslenkou .....;-)

Proc asi po valce v nekolika letech slo v zap. Evrope v masovem meritku zavest to, co predtim neslo cela desetileti ?????;-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS