Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potvrzeno: Bohatí kradou více než prostí lidé. No jo, ale co s tím?

Server Novinky.cz přinesl zajímavou zprávu: bohatí lžou a kradou mnohem více, než prostý lid.[1] Zdá se, že sociologům z univerzity v kalifornském Berkeley se nyní podařilo postavit obecně rozšířené přesvědčení, že dobří obyčejní lidé jsou vystaveni na milost a nemilost zvůli těch zlých "tam nahoře", na solidní vědecké základy. Co však doopravdy dokázali? Potvrdili snad dnes již poměrně starou domněnku, že dobro a mravnost dřímá jen v "obyčejném člověku" a že ti, kteří stojí společensky i bohatstvím nad ním, jsou zlí a tam, kam se dostali, dostali se jen lhaním, podváděním a okrádáním? Na první pohled se zdá, že ano. [1] http://www.novinky.cz/zena/styl/260466-bohati-a-privilegovani-kradou-vice-nez-prosti-lide-potvrzuji-sociologove.html

Je zajímavé, jak "mravnost" jako lidská vlastnost v představách lidí putuje. A ne mezi konkrétními lidmi, ale zpravidla mezi celými sociálními skupinami. Marxističtí socialisté považovali za nositelku mravnosti dělnickou třídu - jen ona mohla v jejich očích stvořit dokonale spravedlivý sociální řád. Fašisté a nacisté pro změnu mravnost rádi přisuzovali kultuře a krvi - těmi skutečně dobrými pro ně byli pouze ti, kteří se narodili do toho či onoho vyvoleného národa. V environmentálním prostředí dosud přežívá kdysi velmi rozšířená, leč dnes překonaná antropologická představa ušlechtilého barbara, primitivního člověka žijícího v souladu s přírodou. Radikálnější feministky zas rády staví nenásilné, mateřské a dobré ženy do protikladu k násilným, soutěživým a obhroublým mužům. I české národní obrození má coby sociální hnutí v této vybrané společnosti své místo: inspiraci pro "napravení morálky národa", pro český "návrat ke kořenům", naši buditelé (mezi nimi třeba Jindřich Šimon Baar či Karel Václav Rais) hledali v prostých obyvatelích českého venkova. (Učebnice češtiny je dnes znají pod jménem "ruralisté".)

Co mají všechny tyhle domněnky a teorie společné je, že dělí společnost na dvě kategorie lidí: na ty dobré, mravné a utiskované, kteří jsou zpravidla velmi početní, prostší a chudší, a na ty zlé, amorální a utiskující, kteří jsou nepočetní, bohatí, mocní a vlivní - zkrátka jsou ve společenské hierarchii výše. S výjimkou feministek (tam to příroda neumožňuje) pracují všichni jejich vyznavači s myšlenkou, že je možné (ba co více nutné) chudé a prosté nositele mravnosti "odstřihnout" od jejich zlých utlačitelů, aby mohli zbudovat nový řád, v němž díky jejich dobrotě nebude pro zla toho předchozího místo. Berkeleyští vědci jako by těmto názorům výsledky svého výzkumu dali zapravdu: dobro dřímá v obyčejných lidech a zlo se nachází nad nimi. Ale je to skutečně tohle, co potvrdili?

Nemyslím. Američtí sociologové totiž nepotvrdili nic více a nic méně, než že s rostoucím umístěním v sociální hierarchii ubývá počet jedinců, kteří jsou mentálně neschopní lež, podvod nebo krádež důkladně promyslet, že se snižuje riziko odhalení a klesá pociťovaná intenzita následků v případě, kdy se na to přijde. Když si vezmete studii zkoumající úroveň vzdělanosti v různých vrstvách společnosti, uvidíte, že mezi bohatými a privilegovanými lidmi je jen velmi málo takových, kteří by byli v každém ohledu průměrní - protože kdyby byli, byli by průměrní i svým postavením. Většina boháčů, manažerů, politiků, vysokých státních úředníků nebo podnikatelů má statisticky vyšší buďto IQ, nebo EQ (a často obojí zároveň). Jsou tedy buďto velmi inteligentní, nebo mají velmi dobrý "čuch na lidi". Obě tyto vlastnosti jsou ovšem klíčové nejen pro úspěšné podnikání. Poskytují člověku rovněž dostatek sebevědomí, aby se pokusil o nějaký ten zločin, když se mu naskytne příležitost.

Paradoxně člověk také riskuje odhalení tím méně, čím výše postavený je. Možná to vypadá zvláštně, ale když se obyčejný člověk pokusí ukrást sušenku v samoobsluze, je mnohem pravděpodobnější, že se ho při tom chytí, než když si  účetní velké firmy přihraje na svůj účet několik milionů nebo když nějaký úředník za úplatu zmanipuluje výběrové řízení. A konečně, čím větším bohatstvím, mocí či vlivem člověk disponuje, tím lépe se může bránit následkům odhalení: může si dovolit dobrého právníka, zaplatit pokutu nebo třeba odcestovat a začít žít někde jinde.

Ekonomicky vzato, se zvyšujícím se sociálním postavením čím dál více převažují možné zisky ze zločinu nad možnými ztrátami, a navíc klesají náklady nutné na jeho provedení - pro chytřejší lidi (v tom či onom smyslu) s dostatečnými prostředky je provedení zločinu lehčí. Zároveň ale nelze říct, že by v průměru byli nějak výrazně zásadovější, než ti hůře situovaní, a pokušením vyplývajícím z relativní snadnosti odolávali lépe. Takže to logicky nakonec více z nich zkusí. "Ti nahoře" kradou, lžou a podvádějí více a častěji, než "ti dole" ne proto, že by byli zkaženější, ale jednoduše proto, že je to pro ně snazší. Mezi obyčejnými lidmi je méně lumpů jen proto, že obyčejnému člověku se lumpárny tolik nevyplácí.  Tak nějak bychom asi měli zprávu, kterou nám Novinky.cz přinesly, interpretovat, pokud chceme zůstat nohama na zemi.

V žádném případě se nesnažím "kriminalitu bílých límečků" hájit - to ani v nejmenším. Je v nejlepším zájmu celé společnosti, aby byl každý zločin odhalen a tvrdě potrestán, nehledě na to, kdo jej spáchal. Co se snažím říct je, abychom se vyvarovali revolučních nálad, abychom nevolali po stínání ryb, které podle přísloví "smrdí od hlavy", a abychom si naivně nemysleli, že "my dole" můžeme vytvořit lepší svět, ve kterém "ti nahoře" budou stejně čestní nebo čestnější, než my. Není to totiž v nás "dole", že bychom byli lepšími lidmi, ale je to jen a pouze v tom, že máme méně prostředků - ať již duševních, anebo materiálních. Z průzkumů vycházíme jako "ti lepší" patrně proto, že nemáme tolik dobrých příležitostí být špatní.

Elity všech "spravedlivých nových světů" budou vždy tvořit lidé v principu stejně mravní, jako v tom starém. A lákadla svádějící bohaté ke zločinu dnes - vysoké zisky, nízké riziko i jeho malé náklady - ta zůstanou také stejná. Je naivní si myslet, že když dnes uřízneme rybě hlavu, bude hlava, která jí vyroste zítra, na stejné věci reagovat jinak, lépe. Vždyť i naši předlistopadoví politici a podnikoví předáci, "mravné" dělnické elity "spravedlivého a pokrokového světa", si kde mohli rádi poslali takříkajíc "malou domů"...

Autor: Jan Mohnert | čtvrtek 1.3.2012 9:00 | karma článku: 14,09 | přečteno: 942x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Malá lekce z demokracie (nejen) pro karlovarské komunisty

"Demonstrací za odvolání našeho náměstka pro školství popíráte demokracii." Zhruba tímto argumentem se minulý týden pokusili představitelé karlovarské KSČM zabránit uskutečnění demonstrace proti svému náměstkovi hejtmana pro školství, mládež a tělovýchovu Václavu Sloupovi. Karlovarští komunisté se patrně domnívají, že z vítězství ve volbách vyplývá v demokracii pro jednotlivce nebo politickou stranu právo vládnout - proto se jim logicky jeví jakákoli snaha "odstranit" prostřednictvím protestů své zástupce z krajské vlády jako pokus o zvrácení výsledků voleb a tudíž jako popření jednoho ze základních principů demokracie. Taková interpretace (a k ní vázaná argumentace) demokracie ovšem zahrnuje dvě "bohužel": za prvé, je bohužel mylná, a za druhé, v České republice není bohužel omezená pouze na karlovarskou KSČM, nýbrž téměř na každého, kdo se dostane k vládě. Především z druhého důvodu si prohlášení karlovarských komunistů k organizátorům protestu proti jejich náměstku Václavu Sloupovi zasluhuje bližší pozornost, protože - jak se zdá - lidé, kteří se u nás ucházejí o politické úřady, chápou demokracii často (dosti možná účelově) úplně jinak, než jak ve skutečnosti funguje.

26.1.2013 v 8:30 | Karma: 15,77 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Na obranu Güntera Grasse: co opravdu musí býti řečeno!

V konfliktu mezi Palestinci a Židy jsem vždycky fandil Izraeli. Pro člověka ze společnosti stižené mnichovským syndromem je asi cosi přitažlivého na malé zemi, která od roku 1948 vedla celkem čtyři války doslova na život a na smrt, pokaždé s koalicí nepřátel, jejichž převaha alespoň pokud jde o čísla byla natolik zdrcující, že se osamocený ozbrojený odpor jevil jako beznadějný. Kromě toho, arabský, předpluralistický a socialismem říznutý způsob života - ačkoli je jistě velmi pozoruhodný - není můj šálek kávy, takže jeho úspěchy a triumfy obvykle s nadšením nevítám. Přesto nemohu v případě stávajícího všeobecného pohoršení nad básní Güntera Grasse než odsunout své sympatie k Izraeli stranou a postavit se za německého spisovatele, nositele Nobelovy ceny a bývalého příslušníka Waffen SS. Spolu s Grassem totiž stojí na pranýři Evropy i mravní principy, které jsou v základech naší civilizace.

11.4.2012 v 17:20 | Karma: 19,03 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Proč se V. K. mýlí a vyšší vzdělání není jen soukromým statkem

Václav Klaus označil protestující studenty českých vysokých škol za parazity. Budiž, stejně jako on jsem přesvědčen, že drtivá většina z nich nebojuje za akademické svobody, nýbrž že se schovaná za heslem "Vzdělání není byznys!" snaží zachovat možnost honosit se statutem vysokoškoláků a přitom se jen s minimálními finančními náklady několik let víceméně flákat. Studium na českých vysokých školách - ať vám protestující studenti tvrdí co chtějí - je totiž v porovnání s Německem, Británií nebo Spojenými státy výrazně "v pohodě". V tomto smyslu protestující studenti paraziti asi jsou. Přesto s Klausem nemohu souhlasit - jeho zdůvodnění "parazitismu" studentů je totiž jiné, rádoby akademické a fundované a mimochodem špatné.

9.3.2012 v 15:30 | Karma: 36,13 | Přečteno: 4682x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Problém ekonomizace pohledu na společnost, problém současné Evropy

Ekonomie má dnes mezi společenskými vědami výsadní postavení, o tom není sporu. Konec konců, je jedinou z nich, za kterou lze získat Nobelovu cenu a názory ekonomických odborníků a akademických ekonomů platí ve společnosti za všeobecně respektovanou interpretaci sociální reality. Piedestál, na který současná společnost ekonomii mezi ostatními neexaktními obory staví, dává každému člověku bez ohledu na jeho profesi možnost pohodlně - skrze noviny, rozhlas, televizi nebo internet - pochopit, co se vlastně kolem nás děje a udělat si na to názor. Luxus, který si tím dopřáváme, má však i odvrácenou, stinnou stránku: dochází k totální ekonomizaci lidského života. A ten v posledku nikdy totálně ekonomický není.

3.2.2012 v 17:40 | Karma: 10,41 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ekonomika

Jan Mohnert

Dluhová krize a krize zdravého rozumu

Americký bankovní sektor od poloviny 90. let ve velkém poskytoval hypoteční úvěry lidem, u nichž neexistovala záruka, že je budou schopni zaplatit. Bezprostředním důvodem pro takové "chování" bank byl fakt, že hypotéky byly kryty nemovitostmi, jejichž ceny neustále rostly, takže vznikl dojem, že není možné prodělat: buďto banka vydělá na úrocích z půjček, nebo prodejem zabavených nemovitostí. Že to byl skutečně jen dojem a že trh s nemovitostmi byla jen bublina se začalo ukazovat ve chvíli, kdy skutečně velké procento amerických dlužníků přestalo hypotéky splácet a banky začaly ve velkém zabavovat nemovitosti s vidinou výnosů z jejich prodeje.

24.1.2012 v 22:50 | Karma: 17,91 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.