Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Martin Kavka

19. 4. 2010 7:31
Sociální stát je sice vynálezem "pravice"

Nicméně je zde jeden aspekt, že určitá forma státní garance se vztahovala na státní zaměstnance, s tím, že pořád byl kladen důraz na jiné prvky, jako podpůrné spolky, charity apod.

To, že po válce i křesťanská pravice začala sociální stát rozšiřovat byla reakce na komunismus ve východní s střední Evropě.

0 0
možnosti
P

pepca.cyrany

19. 4. 2010 7:20
Vsadím se ,že nebude přes svou

nekonformnost k součastné, v medích převládající, tónině přesunut do výběru. Tam se dávají jen plácání Němcové či toho pravicově uvědomělého hocha u jejiž příspěvků se nedá ani polemizovat

0 0
možnosti
R

Rossollini

19. 4. 2010 7:16
Co je na tom objevného?

Samozřejmě že sociální stát je dílem buržoazie, koho jiného? Proletariát přeci na koexistenci se svými vykořisťovateli nikdy zájem neměl- on je nepotřebuje, oni jeho (zatím) ano! Až bue lidský faktor z procesu výroby rozvojem výrobních sil (technickým pokrokem) zcela vyloučen, stane se veškerá produkce ztrátovou, neboť malá přidaná hodnota neumožní vytvořit zisk. Zároveň klesne koupěschopnost spotřebitelů vyloučených z procesu zbožní výroby na nulu a tím se zastaví iveškeré příjmy státu. Revoluce se stane nevyhnutelnouu z titulu nezemření hladem vyloučených z procesu výroby. Řešením je zaměstnání většiny lidstva v neproduktivní sféře, což ale vylučuje existenci výroby založené na zisku.

0 0
možnosti
P

pepca.cyrany

19. 4. 2010 7:15
Konečně jsem si tady

přečetl článek ,který je především o něčem. Článek ,který mě neutvrzuje v tom ,že Paroubek je pěkná p.... Plně se ztotožňuju s článkem a věštím autorovi velkou budoucnost. 

0 0
možnosti
C

corgi

19. 4. 2010 7:05
Souhlasím - dobrý článek.

Zajímavé, že o počátcích sociálního státu žádný z těch našich "vzdělaných" politiků moc nemluví. O kravinách jsou v Tv debaty každý den, ale seriozní diskuse na toto téma ani jedna. Zajímal by mě názor pana Profesora.  R^

0 0
možnosti
JM

chaot

19. 4. 2010 6:56
Pravda

Ano, máte pravdu. Nejedná se o nijak převratný objev, přesto je dobré si tento fakt připomenout.

Sociální funkce země je státotvorný prvek, který přináší klady všem zúčastněným. Jak těm nejvyšším vrstvám, které jsou jím v závislosti na kvalitě systému chráněny, tak vrstvám středním až nejnižším, kterým garantuje určité jistoty (škoda, že ČSSD toto slovo tak hanlivě zprofanovala).

Nicméně pro ty nejvyšší vrstvy není jediným benefitem ona ochrana před revolucí, je jím i rozmach vzdělání, kvalifikace a produktivity práce. Pokud stát zajistí bezplatné vzdělání, regulované pouze dostatkem financí na přežití doby studií či nějakým nelikvidačním poplatkem, zvyšuje do budoucna kvalitu práce všech lidí. Což přinese větší zisky podnikatelům a ušetří státní správu, čímž dojde k úsporám státního rozpočtu a nominálnímu i reálnému zvýšení důchodů a vybraných daní.

Toto je věc, kteoru si ani velké podniky nedokážou dovolit, ale které využívají v symbióze se státem. Laissez faire je přežitek.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

19. 4. 2010 5:46
Pozoruhodný text!

Osobně bych nehledal počátky sociálního státu tak hluboko v minulosti.Nicméně pruska zkušenost byla jistě ve své době naprosto novátorská.Patrně tedy není náhoda,že se otcem moderního sociálního státu stalo po 2.světové válce právě demokratické Německo.Samozřejmě vedené pravicovou Křesťansko demokratickou unií a hlavně bavorskou Křesťansko sociální unií jako předobrazu moderní evropské pravicové strany se sociální odpovědností.Konec konců i ono vysmívané sociálně-tržní prostředí je ideovým dílem pravicových politiků z CSU.

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.