Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AA

Saša

24. 1. 2011 10:03
Problém je, že ti lidé nevědí, PROČ vlastně bylo zakázáno

podávání alkoholických nápojů dětem a posléze i mladistvým.

Tím důvodem není ani návykovost alkoholu, ani jeho hepatotoxicita, ani jeho anxiolitický účinek...

Důvodem, jediným důvodem, je jeho neurotoxicita.

Alkoholo působí v organismu jako nervový jed a tím je nebezpečný zejména pro jedince s vyvíjející se nervovou soustavou. Ta se vyvíjí od početí do cca 21 let věku. Etanol je pro její vývoj nejnebezpečnější v prvním trimestru těhotenství, pak jeho nebezpečnost plynule klesá až k skokovému poklesu ve věku cca 4 let, kdy organismus začně prokudovat alkoholdehydrogenázu. Nebezpečnost však i nadále přetrvává a i malé dávky mohou poškodit CNS (před pubertou mohou poškodit i vývoj nervových drah mimo CNS) a tím alkohol znemožňuje dosáhnout plné výše geneticky podmíněného potenciálu inteligence.

Tedy mladistvý, popíjející alkohol, vstoupí do dospělosti méně inteligentní, než by byl, byl-li by abstinentem.

0 0
možnosti
AA

Saša

24. 1. 2011 10:06
Ve věku 16 - 21 let je negativní dopad neurotoxicity lihu

již jen velmi malý. Ten pokles nebezpečnosti pro vývoj mozku klesá totiž úměrně tomu, jak se vývoj mozku dovršuje - a tam se po 16. roku děje už poměrně málo (v porovnání s předchozím obdobím, samozřejmě).

Jenomže pitomí zakazovači tohleto nevědí. A proto zakazují a zakazují - v domnění, že tím zachraňují národ před alkoholismem a trestnou činností alkoholiků, což je ovšem nesmysl.

0 0
možnosti

3lipy

24. 1. 2011 9:57
Pozor na genetickou výbavu

Prostředí rodiny vytváří sociální vzor pro potomky-bezesporu. Pokud nemá člověk v genech "buňku nemoci" může v od mládí pít, kouřit, cpát se bůčkem klidně se dožije devadesátky...

Nicméně je zapotřebí, aby si odbornící ve vláde uvědomili, že pokud chtějí něco zakázat, musí zakáza( či povolit) všechno! Viz-alkohol, cigarety, marihuana...

Jinak se přikláním k tomu, aby za pokutování nezletilích, byli pokutováni nejen barmani, ale i sami nezletilci-mají přece občanky. Kdo pokudu zaplati je už na nich-rodičích.

0 0
možnosti
AA

Saša

24. 1. 2011 10:56
Proč? Co to je za nesmysl?

Právní úpravou je zakázáno každému, aby nezletilci podal či umožnil požití alkoholu, protože ten v jeho organismu ohrožuje vývoj jeho nervové soustavy a poškozuje ji.

Nezletilcům samotným však není žádnou právní normou zakázáno alkohol požívat. Napije-li se osoba mladší 18 let alkoholického nápoje, žádného deliktu se nedopouští a její jednání není protiprávní. Nezletilý zde není pachatelem, ale je poškozeným, je hmotným objektem útoku - deliktem je mu způsobována újma na zdraví.

Protože nezletilý je poškozeným a nikoli pachatelem, je přirozené, že mu nelze přičítat ani spolupachatelství či jiné formy součinnosti (v přestupkovém právu ostatně tyto formy deliktní součinnosti ani nejsou zákonodárcem zavedeny). To, že se průměrný nezletilý spolu s blížící se zletilostí stále více a častěji a obratněji snaží účastnik se kolektivního popíjení alkoholu jakožto "společenského lubrikantu" z něj ještě nedělá pachatele - stále je jen obětí deliktu proti jeho zradí zamířenému.

0 0
možnosti
MV

marek.voksay,blogidnes

24. 1. 2011 9:41
velmi dobře napsáno

R^

0 0
možnosti
U-UV

Urb - Uničtoženie vraga

24. 1. 2011 9:30
Lidé chodí do hospody se pobavit

Sednou a dají si nalít a po druhé sklence začnou mít příjemné pocity a baví se, že jeden plácá přes druhého, až se dostanou do euforie a na konec jdou domů se zpěvem. Co na tomhle může mladým 16 -17 roků být škodlivého? Snad jediné opatření, které by dávalo smysl, by byl zákaz do 18 let podávat tvrdý alkohol. To se opravdu může vymknout až do otravy. Avšak, když příjde kluk s holkou a za večer vypijí láhev vína, nemůže to mít horší následky, než že klukovi to kecá a holka se přitrouble chechtá. To však zatrpklá duše bojovného abstinenta nestrpí. Za mým mladých jsme přes zákaz nalít dostali vždy, jen jsme to nesměli přehnat Připadá mi to jako obrovská sociální bariera, když zábavu dospělých smějí mladí souzažít až po 18. roce života. To já už v 16 tykala všem strejcům z lokálu, navazovalo to mezigenerační pohodu.

0 0
možnosti
HM

JMNT

24. 1. 2011 10:26
Re: Lidé chodí do hospody se pobavit

Víte, podle mne je úplně jedno, jestli se na plech zhulákám z osmi piv, anebo pěti panáků. Na druhou stranu, víno a pivo od 16 let funguje v Německu a dětí tam pije méně, než u nás. Já nemám nic proti tomu, když si v 16ti-17ti dá člověk pivo nebo víno, ba dokonce i panáka, ale vždycky by nad mladým člověkem měla být bublina vědomí, že pokud na to přijde tatínek, tak dostane za vyučenou, protože tatínek nerad vidí, když mu jeho nezletilé dítě vymetá lokály a opíjí se. To mizí...

0 0
možnosti
JB

beda venerabilis

24. 1. 2011 9:29
Marně jsem ten plán hledal

Link by neuškodil.

Prozatím nezbývá než odkázat na obecná ustnovení o všech deliktech. Odpovědný je každý člověk pouze za sklutky které zavinil buď úúmyslně nebo z nedbalosti. Sama přítomnost opilé osoby v provozovně deliktem být nemůže. Musí se k tomu připojit jistá forma zavinění. Minimálně tedy doložení, že přítomnost takové osoby toleroval, ač o ní dobře věděl (tedy, že jí nevyhodil).

To mi zas až tak nesmyslné nepřipadá.

0 0
možnosti
HK

Kytickaa

24. 1. 2011 9:24
I barmani

Samozřejmě za to může nejvíce výchova a rodinné prostředí. ALE i barmani, kteří chtějí mít velké tržby bez ohledu na zákony o nalévání mladistvím.

Co se týče rodiny, je zajímavé, že třeba můj bratránek si mohl od cca 14 let dát po obědě (husa apod) trochu piva od táty a světe div se, alkoholik z něj nevyrostl.

0 0
možnosti

debater

24. 1. 2011 8:59
Je to přesně tak, jak píšete

Pokud selhává rodina, která své ratolesti nechává napospas ulici, žádný zákon ani zákaz to nespraví.

0 0
možnosti
OS

Naivní volič

24. 1. 2011 8:52
Já si snad nepamatuji, že by vymysleli něco

rozumného. Oni to prostě nezvládají, nejmají na to vládnout, jsou to amatéři a diletanti ve vysokých státních funkcích, oni to prostě neumějí. V tom je problém, proto co z nich vypadne je volovina. Vždyť se podívejte na naše zákony a zákonodárství. To by jeden blil.

0 0
možnosti
M

mam.kvalitni.nazory.2

24. 1. 2011 8:59
Re: Já si snad nepamatuji, že by vymysleli něco

Jaky volit - taka vlada...

0 0
možnosti
AA

Saša

24. 1. 2011 8:40
Někteří lidé cítí nutkavou potřebu

něco jiným lidem zakazovat a nějakým způsobem jiné lidi komandovat a regulovat.

Když nebudou zakazovat alkohol, budou zakazovat něco jiného.

Vlasy, trička, kalhoty, hudbu, básničky - vždycky je co zakazovat.

A voličům se líbí, když nějaký kandidát na posrance vykřikuje, co všechno by se mělo zakázat a s kým vším by se mělo zatočit - a zvolí ho. No a ten blb pak zakazuje a zakazuje....

0 0
možnosti
M

martin5.33

24. 1. 2011 8:36
Nebojte

Nebojte, dost lidem to přijde divné, ale pak je tu hlasitá skupina těch, co se schovávají za heslo:

I kdyby to mělo zachránit jen jeden lidský život, tak se to vyplatí.Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.